Authentiek vakantiehuis in Tsjechië

Omgeving

Directe omgeving

 

 

 

 

 

De Statek ligt op een hoogvlakte, direct grenzend aan het Reuzengebergte. De belangrijkste  stad is Broumov; verspreid over de hoogvlakte liggen nog een tiental kleine, lieflijke dorpjes, waaronder Vernerovice (vroeger  genaamd Wernersdorf). Het hele gebied is een beschermd natuurgebied. Door de hoogvlakte en bergen zijn een groot aantal goed gemarkeerde wandel - en fiets routes uitgezet.

 

In het dorp zelf is een kleine supermarkt en een café. Op 3 km afstand ligt het grotere dorp Mezimesti met meer voorzieningen. Hier zijn wat grotere supermarkten, een zwembad, een treinstation, een apotheek, een geldautomaat, een benzinestation en het activiteitencentrum Walzel te vinden met een restaurant, een fitness ruimte, bowlingbanen en een schietbaan. Op maximaal 30 km afstand liggen een aantal typische authentieke Tsjechische stadjes, zoals Broumov, Nachod en Trutnov. In het 8000 inwoners tellende Broumov vindt u het 14e eeuwse Benedictijnenklooster dat in de 18e eeuw prachtig werd gerenoveerd door Kilian Ignaz Dientzenhofer. Verder vindt u in Broumov een houten kerkje uit 1449. Deze,  en nog veel meer mooie monumenten geven Broumov een middeleeuwse sfeer.

 

Niet alleen de monumenten zijn prachtig, ook de natuur is zeer indrukwekkend. Zo zijn de Broumovsky Steny (wanden van Broumov) zeker de moeite waard om te bezoeken. De zandstenen rotssteden in de omgeving van Teplice nad Metuj en Adrspach behoren ongetwijfeld tot de mooiste plaatsen in de Tsjechische republiek. Dit prachtige natuurgebied bestaat uit doolhoven van rotsen met prachtige uitzichten vanaf de heuvel toppen en rotsformaties. Ook zijn er veel schattige dorpjes te bezichtigen. Voor bergbeklimmers en abseilers is deze omgeving een waar paradijs. Dit  natuurgebied is sinds 1933 een nationaal natuurreservaat dat valt onder het  beschermde landschapsgebied van Broumov.  Nachod (25000 inwoners) trekt vooral de aandacht door de stoere vroeg-barokke burcht, gelegen op een heuvel pal boven het stadscentrum. Deze burcht telt maar liefst vijf binnenhoven. Op de vijfde binnenplaats staat een fraaie wachttoren met uitzichtgalerij. Vlakbij Nachod bevindt zich het grote stuwmeer Rozkocaron. Op dit recreatiemeer kunt u zeilen en surfen. In de zomer is dit een heerlijke plek om lekker af te koelen.

 

In het noordoosten van Bohemen strekt zich over een lengte van 40 kilometer langs de grens met Polen het Reuzengebergte uit. Dit beschermde Nationale Park is één van de grootste in Midden- Europa en het het grootste en hoogste gebergte van Tsjechië. Het gebied heeft bergen met een dichte begroeiing van naaldbomen afgewisseld met diepe dalen, uitgestrekte groene bergweiden en koele bergmeren. Hier kunt u heerlijk wandelen langs klaterende beekjes en prachtige watervallen. U kunt bijvoorbeeld een meerdaagse wandeling over de graad (de grens tussen Polen en Tsjechië) maken. Onderweg geniet u van de vele fraaie vergezichten en schilderachtige dorpjes met houten huisjes. Een mooie bergtop is de Snezka, deze is met 1602 meter de hoogste berg van Tsjechië. De top is zowel in zomer als winter per kabelbaan bereikbaar.

 

De stad Trutnov (27000 inwoners) wordt gezien als de oostelijke toegang tot het Reuzengebergte. Het plein van Krakonos (Krakonosovo namesti) vormt het historische centrum en is door prachtige 16e en 17e eeuwse monumenten omsloten. Oorlogen en natuurrampen hebben het oorspronkelijke gotische en renaissancistische karakter van dit gedeelte van de stad veranderd; de huizen dragen nu kenmerken van de barok, het classicisme en de Jugendstil. Het is een gezellig plein waar zowel lokale mensen als toeristen samen komen. Trutnov heeft een rijk cultureel en maatschappelijk leven. Zo is er het festival van kamermuziek, de Herfst van Trutnov (Trutnovsky podzim) en het populaire Open Air Music Festival met tientallen Tsjechische en buitenlandse muziekgroepen. Ook geliefd is het jaarlijkse jazzfestival Jazzinec, het Orgelfestival en de Advent van Trutnov.